150713

Frank Williams (Yarrawonga, NT)

Cześć Allan, posiadam ładnie zmodyfikowanego LandCruisera serii 80 z silnikiem NA 1HZ w nim. Byłem z nim w całym stanie i absolutnie go kocham na śmierć. Był niezawodny jak skała i nigdy mnie nie zawiódł, aż do wczoraj. Wskoczyłem i poszedłem odpalić silnik, ale nic nie dostałem. Wszystkie światła na desce rozdzielczej, wskaźniki, reflektory i rozrusznik pozostały dobrze i naprawdę wyłączone. Rozrusznik nawet nie kliknął!
Musiałem cierpieć upokorzenie, jeżdżąc do pracy Getzem żony!

Po powrocie do domu wyjąłem multimetr i sprawdziłem instalację elektryczną. Ku mojemu zdziwieniu obie moje baterie nadal są w pełni naładowane! Ponadto wciągarka nadal działa normalnie; to tylko elektryka pojazdu nie działa. Czy masz pojęcie, co to może być? Wyciągnąłem i sprawdziłem każdy bezpiecznik w ciężarówce, a nawet przetestowałem elektrozawory alternatora i rozrusznika.

Wygląda na to, że wszystko działa dobrze, z wyjątkiem tego, że wciąż nie mam zasilania. Jakie masz pomysły?

przeczytaj odpowiedź i komentarz Allana na blogu tutaj


150713

Frank Williams (Yarrawonga, NT)

Cześć Allan, posiadam ładnie zmodyfikowanego LandCruisera serii 80 z silnikiem NA 1HZ w nim. Byłem z nim w całym stanie i absolutnie go kocham na śmierć. Był niezawodny jak skała i nigdy mnie nie zawiódł, aż do wczoraj. Wskoczyłem i poszedłem odpalić silnik, ale nic nie dostałem. Wszystkie światła na desce rozdzielczej, wskaźniki, reflektory i rozrusznik pozostały dobrze i naprawdę wyłączone. Rozrusznik nawet nie kliknął!
Musiałem cierpieć upokorzenie, jeżdżąc do pracy Getzem żony!

Po powrocie do domu wyjąłem multimetr i sprawdziłem instalację elektryczną. Ku mojemu zdziwieniu obie moje baterie nadal są w pełni naładowane! Ponadto wciągarka nadal działa normalnie; to tylko elektryka pojazdu nie działa. Czy masz pojęcie, co to może być? Wyciągnąłem i sprawdziłem każdy bezpiecznik w ciężarówce, a nawet przetestowałem elektrozawory alternatora i rozrusznika.

Wygląda na to, że wszystko działa dobrze, z wyjątkiem tego, że wciąż nie mam zasilania. Jakie masz pomysły?

Allan

Cześć Frank, kiedy wyjmiesz swój multimetr, sprawdziłbym napięcie na słupkach akumulatora, a następnie na zaciskach akumulatora, aby sprawdzić, czy masz problem między zaciskami. Mogą być tak ciasne, jak chcesz, ale widziałem, jak mają na słupku powłokę w kolorze miedzi, która absolutnie nie przepuszcza przez nią elektryczności.

Jeśli to się sprawdzi, sprawdzałbym ujemny zacisk akumulatora do punktu masy silnika, aby upewnić się, że nie jest skorodowany lub uszkodzony i zasadniczo sprawdzam integralność każdego przewodu. Następnie przejdę do dodatniego słupka na elektromagnesie rozrusznika, który sprawdzi, czy połączenia między nim a akumulatorem działają tak, jak powinny. Ostatnią rzeczą, na którą należy spojrzeć, jest główny zacisk z tyłu alternatora. Przy dobrym uziemieniu powinien cały czas uzyskiwać pełne napięcie akumulatora.

Istnieje możliwość, że gdzieś w systemie wystąpiło zwarcie i mogło to spowodować przepalenie łącza topliwego w pobliżu akumulatora, więc warto to również szybko sprawdzić. Dzięki tym kilku prostym kontrolom za pomocą multimetru (jednego z najlepszych narzędzi, jakie możesz mieć!), jestem pewien, że szybko znajdziesz swój problem. Jeśli nie, zadzwoń do nas, a my to rozwiążemy.

Dzięki stary.